De winnaars

In het midden de vier winnaars.

05-07-2019

Op 30 juni 2019 was het Sint Barbara Gilde weer paraat bij het Sint Jansfeest in Neerlangel. De "Eer van Langel" stond weer op het spel.

De feestdag begint altijd met het escorteren van de voorgangers van de Heilige mis, die altijd in de buitenlucht plaatsvindt. Na de dienst even bijkomen met een bakje koffie en een broodje, waarna het vogelschieten kon beginnen.

De vogel van het Sint Barbara Gilde kwam dit jaar als eerste naar beneden. Jan van de Sluijs wist met het 99e schot de vogel te verschalken. Met dat schot brak het hout in twee stukken, maar één stuk bleef hangen tussen de stang en de spil. De windgoden, en dan vooral Zephyros, de Griekse God van de westenwind, waren Jan gunstig gezind. Voordat de volgende schutter aan kon leggen zorgde een flinke windvlaag er voor dat het laatste stuk hout alsnog naar beneden kwam.
Bij de vogel van het Sint Jansgilde deed zich een vergelijkbare situatie voor, maar dan met een andere afloop. Marco Suppers schoot de vogel hier ook in twee stukken. De windgoden waren echter niet aan zijn zijde. de helft van het blok bleef gewoon hangen. De volgende schutter hoefde het hout maar aan te tikken. Adri van Gelder had daar vervolgens weinig moeite mee.
Bij de burgers moest nog even flink worden doorgeschoten. Onze eigen burgerkoning, Friso Peters, was ook van de partij. Hij wist de Langelse burgervogel niet naar beneden te schieten. Uiteindelijk was het Adriaan van Gelder die het laatste stuk hout uit de boom schoot.

Nieuw was dit jaar het laserschieten voor de jeugd. Twintig jeugdigden in de leeftijd van 7 t/m 15 jaar deden mee. Het was Puck Vandermeulen die de meest vaste hand had en zij is dan ook de eerste burger Jeugdkoning.

Het weer was dit jaar optimaal en na de huldiging van de koningen bleef het dan ook nog lang gezellig onder de bomen. Volgend jaar zijn we uiteraard zeker weer van de partij.