Brabant Stoet Brabant Stoet Brabant Stoet Brabant Stoet Brabant Stoet Brabant Stoet Brabant Stoet Brabant Stoet Brabant Stoet

20-09-2018

Op 16 september 2018 trok in Bergen op Zoom de Brabant Stoet door de straten. Het Sint Barbara Gilde was één van de 100 gelukkigen die mee mochten lopen. De Brabant Stoet is een groots opgezet en uniek festival van de lopende en rijdende cultuur uit Noord-Brabant en Belgisch Brabant. Deze vorm van volkscultuur is kenmerkend voor Brabant. In de Brabant Stoet zijn zo’n honderd vormen van lopende en rijdende cultuur te zien. Denk hierbij aan gilden, fanfares, steltlopers, reuzen, carnaval, ommegangen, volksdans, vendelgroepen, muziek in veel verschillende toonaarden, historische loopgroepen, praalwagens en vormen van re-enactment: het naspelen van historische gebeurtenissen.

Met de bus vertrokken we in de ochtend richting Bergen op Zoom, waar we werden verwelkomd met een luxe lunchbuffet. Na de lunch hadden we nog voldoende tijd om eerst Bergen op Zoom te verkennen. Al marcherend kwamen we op de grote Markt terecht bij café De Stadhouder, waar het bier goed smaakte. Ondertussen stroomde het publiek al in grote getalen toe. Tijd dus om maar eens richting opstelterrein te marcheren. Daar aangekomen was het al een bonte verzameling van gezelschappen. Met nummer 39 moesten we nog wel even wachten totdat we aan de beurt waren, maar ook op dit plein waren kroegen aanwezig. De wachttjd was dus niet onaangenaam.

Klokslag 15:00 uur werd voor ons het startsein gegeven. Vanaf het begin stond het publiek rijendik langs de route. En aan het einde van de optocht stond het enthousiaste publiek nog steeds rijendik. Ongekend!

Na de optocht vonden we weer een plekje op de Grote Markt waar de Brabant Stoet nog steeds voorbij trok. Onder het genot van een pilsje zagen we zo gelukkig ook zelf nog van de optocht. Tussendoor nog even een hapje eten en rond 19:00 uur vertrok de bus weer huiswaarts. Moe maar zeer voldaan keken we terug op een fantastische dag. Bij een volgende Brabant Stoet zouden we zeker weer van de partij willen zijn, maar we hebben begrepen dat het een eenmalig festival was. We zijn dus zeer vereerd dat we hebben mogen deelnemen aan de Brabant Stoet en danken de organisatie, Stichting de Brabantse Hoeders, daar dan ook hartelijk voor.