Sint Barbara Gilde in de optocht

foto: Lieske Leunissen

Sint Barbara Gilde in de optocht

foto: Lieske Leunissen

Sint Barbara Gilde in de optocht Sint Barbara Gilde in de optocht Feest

22-08-2018

Op 17 t/m 19 augustus vond in Neer (Limburg) het driejaarlijkse Europees Schutterstreffen plaats. Het Sint Barbara Gilde uit Ravenstein was één van de bijna 500 deelnemende gilden uit heel Europa.

Wij hadden een mooi onderkomen gevonden in Neer zelf. Op ongeveer 1 km van het evenemententerrein. Vrijdagmiddag was er al een eucharistieviering in de Sint Martinuskerk in Neer. Op vrijdagavond vond de officiële opening plaats met onder andere het hijsen van de landsvlaggen van alle deelnemende gilden. Daarna uiteraard een feestavond, waarbij de tent direct goed vol was. De muziek was goed en de sfeer fantastisch. We kwamen daar in contact met de Schützen uit Vrasselt (bij Emmerich). Nadat het feest in de late uurtjes aan zijn einde was gekomen, smaakten de eieren van Harm goed.

Onze Koning Ton van Winsen en Prins Maarten Verbraak deden op zaterdag mee aan de schietwedstrijd om de titels Europese Koning en Europese Prins. In de voorrondes kregen zij het niet voor elkaar de vogel naar beneden te schieten. Ook zaten zij beiden in de schietvolgorde te ver af van de schutter die de vogel wel naar beneden schoot, waardoor zij helaas niet doorgingen naar de finale. Voordeel daarvan was natuurlijk wel dat we voldoende tijd hadden om al naar het feestterrein te gaan. Na de installatie van de nieuwe Europese Koning (Leo Niessen uit Linne) en de Europese Prins (Christopher Hofmann uit Leverkusen-Rheindorf) was het weer groot feest met het Koningsbal. En net als een dag eerder was de muziek weer goed en de sfeer weer fantastisch.

Op zondag vond traditiegetrouw de grote optocht plaats. Met circa 12.000 schutters van bijna 500 gilden en schutterijen uit heel Europa was het een hele stoet die door de straten van Neer trok. Wij zaten (helaas) achterin de optocht waardoor we pas om 6 uur op het eindpunt waren. De hoge temperaturen hadden ons dorstig gemaakt, wat een goed excuus was om na de optocht weer snel naar het feestterrein te gaan. Onze Duitse vrienden moesten om 6 uur echter alweer met de bus naar huis, maar die zullen we ongetwijfeld weer tegen gaan komen bij een volgend internationaal schuttersfeest.

Over drie jaar zal het Europees Schutterstreffen worden georganiseerd in Deinze (België). Het Sint Barbara Gilde zal daar zeker weer van de partij zijn.