De winnaar tijdens de vendelgroet De winnaar tijdens de vendelgroet

Gemeentekoning Alex Buren is tijdens de vendelgroet omringd met hoogwaardigheidsbekleders van de diverse gilden.

25-09-2017

In Ravenstein vond op zondagmiddag 24 september het jaarlijkse gemeentekoningschieten plaats.

De deelnemende gilden (Sint Barbara Gilde uit Ravenstein, Sint Lambertusgilde uit Huisseling, Sint-Jorisgilde uit Geffen, Sint Lambertusgilde uit Maren-Kessel en Sint Sebastiaangilde uit Oss) leverden bij elkaar zo'n 40 schutters. Bij het gemeentekoningschieten wordt altijd geschoten met het wapen van het organiserende gilde, in dit geval met geweer.

De vogel werd bevrijd door schoten van achtereenvolgens Burgemeester Wobine Buijs, de aftredende Gemeentekoning Harry Peters van het Sint-Jorisgilde en de erebroeders van het Sint Barbara Gilde, Ben Kuijpers en Henny Kraaijvanger. Zo rond het 140-ste schot leek het niet lang meer te duren voordat de vogel naar beneden zou komen. Maar ondanks de vele rake schoten die volgden, duurde het toch tot het 181-ste schot voordat de taaie vogel brak. Alex van Buren van het Sint Lambertusgilde uit Maren-Kessel mag zich een jaar lang Gemeentekoning noemen.

Na de vendelgroet en de erewijn was het nog tot laat in de middag gezellig op de Bleek in Ravenstein.

Volgend jaar zal de strijd om de titel Gemeentekoning plaatsvinden bij het Sint Lambertusgilde in Huisseling, waar met de kruisboog zal worden geschoten.