Ton van Winssen, de nieuwe Koning van het Sint Barbara Gilde

Ton van Winssen, Koning van het Sint Barbara Gilde

26-05-2017

Op Hemelvaartsdag werd in Ravenstein weer geschoten voor de titel Gildekoning. De termijn van Arnold van Zanten als Koning zat er op en dus waren er weer kansen voor een nieuwe Koning.

Na het uithalen van de Beschermheer en Koning Arnold van Zanten toog het Sint Barbara Gilde eerst naar de Jozefkapel. Gerrit Graat had zijn aspirant-termijn doorstaan en werd daar ten overstaan van diaken René Lamers en de gildebroeders en -zusters geinstalleerd als gildebroeder. Vervolgens ging de optocht naar De Bleek om te schieten voor de titel Gildekoning. Nico Verhoeven is al twee keer eerder Koning geweest en hij zou Keizer worden in het geval hij de vogel naar beneden zou schieten. Maar met het 115e schot was het Ton van Winsen die de vogel van de schutsboom schoot. Geen Keizer, maar wel een nieuwe Koning.

Nadat het gildebestuur zich onder de schutsboom had beraad, kon Ton zich officieel Koning noemen. Na de installatie werd het kanon driemaal afgevuurd ter ere van de nieuwe Koning. Aansluitend werd in de Marktstraat, bij teerhuis De Keurvorst, nog een vendelgroet gebracht waarna iedereen Ton kon feliciteren op de receptie. Aftredend Koning Arnold van Zanten schonk hier nog zijn Koningsschild aan het Gilde. Aangezien Arnold (oud)brandweerman is, is het schild voorzien van het embleem van de brandweer. Verder staat ook de volgende tekst op het schild:
Het vuur heb ik met vuur besteden
voor veiligheid deed ik mijn best
St. Barbara was het die mij beschutte
met bier heb ik mijn dorst gelest


klik op de foto voor meer beelden